Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne risotto z dynia, jabłkiem oraz serem cheddar to idealna porcja na lisopadowo-grudniową chlapę :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dla 1 osoby:

    * 80 g ryżu basmati
    * małe jabłko
    * 100 g dyni
    * łyżeczka klarowanego masła
    * bulion warzywny (bez cebuli - marchew, seler, pietruszka, przyprawy) - ok. 500 ml
    * 20 g sera cheddar
    * cynamon

Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając.
    2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty.
    3. Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion.
    4. Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy.
    5. Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
    6. Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy