Przepyszne śmietankowo-serowe risotto z cukinią i boczkiem, polecam na szybki obiad lub kolację!
Składniki:
50 g boczku
1 cebula
1 szklanka ryżu do risotto
1 spora cukinia
2 szklanki wody
3 łyżki śmietany 30%
50 g sera żółtego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz kolorowy do smaku
Risotto z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Boczek pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, smażyć aż cebula się zeszkli.
Do rondla wsypać ryż, chwilę razem smażyć. Następnie wlać 1 szklankę wody, dodać ciut soli i pieprzu, dusić aż ryż wchłonie wodę.
W tym czasie cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do rondla cukinię i drugą szklankę wody. Dusić aż ryż wchłonie wodę.
Następnie wlać śmietankę, dodać zioła i starty na tarce żółty ser. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku
Komentarze