Risotto z cukinią i boczkiem

0 (0 ocen)

Przepyszne śmietankowo-serowe risotto z cukinią i boczkiem, polecam na szybki obiad lub kolację!

Składniki:


  • 50 g boczku
    1 cebula
    1 szklanka ryżu do risotto
    1 spora cukinia
    2 szklanki wody
    3 łyżki śmietany 30%
    50 g sera żółtego
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól i pieprz kolorowy do smaku


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, smażyć aż cebula się zeszkli.

    Do rondla wsypać ryż, chwilę razem smażyć. Następnie wlać 1 szklankę wody, dodać ciut soli i pieprzu, dusić aż ryż wchłonie wodę.

    W tym czasie cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do rondla cukinię i drugą szklankę wody. Dusić aż ryż wchłonie wodę.

    Następnie wlać śmietankę, dodać zioła i starty na tarce żółty ser. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować