Risotto z cukinią i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzej połowę oliwę na dużej patelni na dużym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodać cukinię i żółtą paprykę i smażyć przez 3 minuty, aż będzie lekko złota. Dodać czosnek i dusić przez dalsze 30 sekund. Przenieść na talerz i odstawić.
2.Podgrzać pozostały olej w głębokim rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć mieszając, przez około 2 minuty, aż będzie miękka. Dodać ryż i gotować 2 minuty, aż ryż stanie się przezroczysty.
3.Stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Gotować około 15 minut, aż ryż stanie się kremowy.
4.Wymieszać z cukinią z masłem, bazylią i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić odrobiną oliwy i udekorować bazylią. Podawać natychmiast.
Komentarze