Risotto z cukinią i bazylią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawe połączenie cukinii i papryki

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 cukinie, pokrojone w kostkę
    1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    1 duża cebula, drobno posiekana
    400 g ryżu
    2 łyżki masła
    duża garść świeżych liści bazylii
    parmezan
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z cukinią i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej połowę oliwę na dużej patelni na dużym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodać cukinię i żółtą paprykę i smażyć przez 3 minuty, aż będzie lekko złota. Dodać czosnek i dusić przez dalsze 30 sekund. Przenieść na talerz i odstawić.
  • 2. Podgrzać pozostały olej w głębokim rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć mieszając, przez około 2 minuty, aż będzie miękka. Dodać ryż i gotować 2 minuty, aż ryż stanie się przezroczysty.
  • 3. Stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Gotować około 15 minut, aż ryż stanie się kremowy.
  • 4. Wymieszać z cukinią z masłem, bazylią i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić odrobiną oliwy i udekorować bazylią. Podawać natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować