Risotto z bekonem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Kremowe i aromatyczne risotto

  • Średni

Składniki:

  • - bekon: 80 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - białe wino: 80 mililitrów
    - pieczarki: 100 gramów
    - bulion z kurczaka lub warzywny: 1 litr
    - ryż do risotto: 250 gramów
    - olej roślinny: 40 mililitrów
    - parmezan: 40 gramów
    - masło: 50 gramów

Risotto z bekonem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule szklimy na oleju, dodajemy pocięty w kostkę bekon i po 3 min wsypujemy ryż. Smażymy ryż ok. 2 min i podlewamy winem.
  • 2. Następnie dolewamy bulion partiami, sukcesywnie aż ryż wchłonie płyn.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy pieczarki i przekładamy do naszego risotta.
  • 4. Pod koniec gotowania dokładamy masło i parmezan dokładnie mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy