Włoskie danie, choć chyba trochę mało popularne. O dziwo lubią je nawet ci, którzy nie przepadają za ryżem w innej postaci. Z risotto jest jak z kobietą - trzeba mu poświęcić dużo uwagi i serca.
Risotto verde czyli zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrozić szpinak. Rozgrzać patelnię i wlać na nią trochę oliwy z oliwek. Wsypać ryż i podsmażyć kilka minut, a następnie wlać wino. Kiedy się wchłonie dolewać po łyżce wazowej bulionu, często mieszając. Następną porcję bulionu można wlać dopiero jak ryż wchłonie poprzednią.
2.Pietruszkę i cebulę poszatkować, dodać szpinak i użyć blendera żeby uzyskać jednolitą masę. Dorzucić czosnek granulowany - ilość zależna od upodobań. Groszek dorzucamy do risotto w całości ale jeśli ktoś nie lubi to też można zblendować.
3.Zieloną masę i groszek zielony wrzucamy do ryżu i mieszamy, posypując 2 łyżkami parmezanu. Przesmażamy razem ok 2 minut. Podajemy z masłem i parmezanem.
4.Jeśli ktoś lubi świetnie pasują do tego dania krewetki grilowane.
Komentarze