Risotto dyniowe z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszne,cieple danie na zimne,jesienne wieczory.Bardzo sezonowe i proste w wykonaniu.Dla wegetarian-mozecie jak najbardziej pominac boczek i zaserwowac samo risotto z duza iloscia sera-takze pyszne:) serdecznie polecam:)

  • 45 min

Składniki:

  • na 4osoby:

    1) 300g wedzonego boczku lub wedzonej pancetty
    2) ok 500-600g dyni,obranej,pokrojonej w male kawalki
    3) ok 320g ryzu arborio lub carnaroli-typowego do risotto
    4) 2 cebule,drobno pokrojone
    5) 2 zabki czosnku,drobno posiekane
    6) 150ml bialego wytrawnego wina
    7) 2 galazki rozmarynu, 4-5galazek tymianku,1 lisc laurowy
    8) 50-60g parmezanu
    9) 3 lyzki masla
    10) litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    11) sol,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto dyniowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)w glebokiej patelni zagotowujemy mala ilosc wody-ok 2-3cm,solimy do smaku.kiedy sie zagotuje dodajemy bardzo drobno posiekana dynie i gotujemy do miekkosci-zajmie to ok 15min.kiedy dynia bedzie gotowa a plyn odparuje-miksujemy dynie na gladkie puree i odstawiamy do pozniejszego uzycia.
    2)na 1lyzce roztopionego masla,w glebokiej patelni szklimy cebule,az bedzie lekko zlota i miekka.wtedy dodajemy czosnek,dodajemy galazki rozmarynu,tymianku i lisc laurowy oraz surowy ryz.
    3)podsmazamy ryz w aromatycznym masle 2-3min,az bedzie lekko przypieczony i obklejony cebula,maslem i ziolami. dodajemy wino i czekamy az odparuje,stale mieszajac.
    4)kiedy wino odparuje zaczynamy dodawac goracy bulion-nabierka lub dwie na raz.dopiero kiedy ryz wchlonie dodany plyn-dodajemy kolejna porcje.stale mieszamy,nie odchodzimy od patelni.to bardzo wazne. ryz zajmie ok 20min by byc gotowy al dente,ciagle mieszanie jest wazne,poniewaz ryz puszcza skrobia i dlatego risotto bedzie kremowe:)
    5)kiedy dodajemy porcje bulionu-zaczynamy dodawac porcje dyniowego puree-nada intensywnego smaku calosci.chodzi o dyniowe risotto nie o ryz w dyniowym sosie,wiec dodajemy puree razem z bulionem,by kolor i smak zostal zassany przez ryz.co jakis czas probujemy ryzu czy jest gotowy.
    6)po ok 20min ryz powinien wchlonac cale puree i spora wiekszosc bulionu(nie musi wchlonac calego bulionu! ale musimy dodac cale puree).
    7)w czasie gdy risotto sie gotuje,a my czesto mieszamy,wrzucmy skwarki na sucha patelnie i wysmazmy je na chrupko,beda potrzebne nam pozniej:)
    8)jezeli ryz jest miekki,wylaczamy ogien,dodajemy 2 lyzki zimnego masla i 60g startego parmezanu,wyciagamy galazki rozmarynu,tymianku i lisc laurowy.dobrze mieszamy calosc,sprawiamy doprawienie pieprzem-ser powinien dodac odpowiedni stopien slonosci. podajemy natychmiastowo, okraszone przesmazonym wczesniej boczkiem,lub mozemy wmieszac boczek do calosci:) smacznego.:)

Porady

pamietaj- risotto nie czeka na nikogo,jezeli jest gotowe-podajemy je od razu!:) p.s - risotto potrzebuje uwagi i duuuuzo stalego mieszania,wiec nie robimy go jezeli mamy cos innego akurat na glowie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować