RAZOWY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE.

4.5 (177 ocen)

  • Łatwy

Chleb, składający się tylko z czterech/pięciu składników (w zależności od kombinacji mąki, jakiej użyjemy, a to jest dowolne).Który zawsze wychodzi, jest niezmiennie pyszny. Mój ulubiony.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka chlebowa razowa: 0.5 kilograma
    - mąka chlebowa pszenna: 0.5 kilograma
    - drożdże: 100 gramów
    - maślanka: 1 litr
    - sól: 2 łyżeczki
    - ewentualnie dodatki (np. siemię lniane): 0.75 szklanki
    - otręby do wysypania formy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Razowy chleb drożdżowy na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę podgrzewam do maksymalnie 45-50 stopni. Nie więcej, aby nie zaparzyły nam się drożdże. Zestawiam z ognia. Odlewam 3/4 szklanki maślanki, gdzie rozpuszczam drożdże.
  • 2. Mąki z solą (i dodatkami, jeśli są) mieszamy. Dolewamy ciepłą maślankę, następnie drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto jest klejące - nie uformujemy z niego bochenka. Nadaje się tylko do formy.
    Zostawiamy na min. 1h, do podwojenia objętości (im cieplejsza maślanka, tym proces rośnięcia się przyspiesz).
  • 3. Wyrośnięte ciasto przebijam, wyrabiam jeszcze ok. 5-7 minut.
  • 4. Formę (-dużą keksówkę lub 2 średnie bądź 4 małe) natłuszczam i wysypuję otrębami.
  • 5. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
    Przekładam ciasto do formy. Zwilżoną wodą łyżką wygładzam i nawilżam jednocześnie wierzch. Zostawiam jeszcze 10-15 minut, by podrosło.
  • 6. Piekę min. 1h w 220 stopniach, w funkcji termoobieg.
    Wyjmuję po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować