Ravioli z soczewicą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiele razy słyszałam o ravioli i postanowiłam w końcu zrobić. Pomysł powstał w trakcie tworzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 szklanki ciepłej wody
    kubek czerwonej soczewicy
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    250 g pieczarek
    150 g orzechów włoskich
    10 g masła
    2 ząbki czosnku
    pół papryczki chilli
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ravioli

Ravioli z soczewicą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    mąkę przesiać dodać sól, dolewać powoli wodę i zagniatać ciasto na koniec dodać oliwę z oliwek i zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Farsz:
    soczewicę ugotować według przepisu soląc pod koniec.
    Na patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, wszystko razem podsmażyć. Po ostudzeniu wymieszać z soczewicą i dodać posiekane orzechy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Sos:
    masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i papryczkę chilli, chwilę podgrzewać.
  • 4. Ciasto rozwałkować cienko w kwadrat. Układać na połowie małe kupki farszu zostawiając przestrzeń między nimi. Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć przestrzenie. Wykrawać kwadraty z farszem w środku. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od zagotowania. Polać sosem, podawać z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (188 ocen)

Ravioli z mięsem

4.48 (188 ocen)

Ravioli z mięsem

luna19 proste i pyszne 60 min

To może cię zainteresować