Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki

5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym jajkiem, grzybami mun i kapustą. Pyszne i pięknie prezentujące się danie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    Kości schabowe - 1kg
    Cebula - 1 szt
    Kapusta włoska - 100g
    Grzyby suszone (u mnie maślaki) - 1 garść
    Liść kafir - 4szt
    Ziele angielskie - 4 kulki
    Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
    Ostra papryczka suszona (u mnie tabasco) - 3szt

    Szaszłyk z kaczki:
    Mięso mielone z kaczki - 400g
    Olej sezamowy - 1 łyżeczka
    Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
    Sos sriracza - 1 łyżeczka
    Przyprawy mielone: trawa cytrynowa, kumin, kolendra

    Dodatki:
    Pasta miso - 1 duża łyżka
    Grzyby mun - 1 garść
    Jajka marynowane - 4szt (poniżej link do przepisu)
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen

Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki 1. Jajka marynowane robimy według przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu
    Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.

    Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki 2. Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
    Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu.

    Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie.

    Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki 3. Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.

    Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.

    Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.

Porady

Zupę można także podać z makaronem ramen, bezglutenowym ryżowym lub sojowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować