Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka marynowane robimy według przepisu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu
Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.
Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
2.Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu.
Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie.
Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
3.Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.
Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.
Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.
Porady
Zupę można także podać z makaronem ramen, bezglutenowym ryżowym lub sojowym.
Komentarze