Rafaello najlepsze pod słońcem:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
żółtka i ciepłą wodę. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem standardową blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
2.Dzień wcześniej wiórki zalewamy ajerkoniakiem, mieszamy
i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień kruszymy cienki biszkopt do masy kokosowej (lub biszkopty),
dodajemy płatki migdałowe. Białą czekoladę rozpuszczamy
w 0,5 szklanki śmietany kremówki
w kąpieli wodnej, pozostałą część ubijamy na sztywno ze śmietan fixami.
Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę dodajemy do masy oraz ubitą śmietanę.
Wszystko mieszamy.
3.Na upieczony biszkopt z 6 jajek rozsmarowujemy
dżem z czarnej porzeczki lub jeżynowy,
następnie wykładamy masę kokosową, wkładamy do lodówki.
4.W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę śmietankową.Całość ubić na sztywno. Wyłożyć na masę kokosową i dowolnie dekorować wedle uznania.
Ciasto w całości schłodzić w lodówce najlepiej na noc.
Komentarze