Rafaello - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i na wrzące mleko wlewamy uzyskaną wcześniej masę jajeczną, mieszamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odkładamy do ostudzenia.
2.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na średniej wielkości blasze (30 x 25 cm) wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy 1/3 masy, następnie kolejną warstwę herbatników, znów 1/3 masy, warstwę herbatników i resztę masy. W zależności od wielkości blachy i ilości herbatników ciasto może mieć 3-4 warstwy.
3.Wierzch ciasta można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi i udekorować płatkami migdałowymi, orzeszkami, czekoladą i miętą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) aby herbatniki odpowiednio zmiękły. Smacznego! :)
4.Bardzo smaczna jest też wersja z ze słonymi krakersami (typu "Lajkonik"). Wydaje się, że słone ze słodkim nie pasuje, ale w tym przypadku jest odwrotnie. Słodki kokosowy krem wspaniale "przegryza się" ze słonymi krakersami. Warto wypróbować i dać podniebieniu odrobinę rozkoszy.. :)
Komentarze