Rafaello Babci Marysi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sprawdzony przepis na rodzinne przyjęcia

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem:
    2,5 szklani mleka
    3 bułki
    1 opakowanie wiórków kokosowych
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1 kostka masła
    posypka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 paczka wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    1 słoik powideł lub kwaśnego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rafaello babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym doi 180 stopni.

    Bułki obrać ze skórki, namoczyć w 1,5 szklanki mleka, a pozostałą szklankę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i paczką wiórków, następnie dodać bułki i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z żółtkami, a następnie z masą kokosową.

    Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki i smażyć na złoty kolor.

    Biszkopta przekroić na pół, rozsmarować połowę powideł i połowę kremu, przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę powideł i kremu i posypać prażonymi wiórkami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować