RAFAELLO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepyszne ciasto na podjęcie gości!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    0,5l mleka
    0,25 szkl cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła

    Posypka:
    10 dag kokosu
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190C ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotowanie masy:

    Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.
  • 3. Przygotowanie posypki:

    Uprażyć wszystko razem na patelni na złoty kolor cały czas mieszając.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – 2/3 masy – biszkopt – 1/3 masy – posypka kokosowa

Porady

Ciasto można dodatkowo przełożyć dżemem z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować