Racuszki z batata, orzechów i jabłek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast pączków i faworków można usmażyć racuszki. Tym razem z dodatkiem batata i mielonych orzechów

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
    2 płaskie łyżki cukru
    szczypta cynamonu
    100 g puree z batata
    150 g mąki pszennej
    100 ml mleka
    3 łyżki mielonych orzechów
    1 jajko
    1 małe jabłko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Naleśniki

Racuszki z batata, orzechów i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok.2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać.
  • 2. Dodać cynamon, purre z batata*, mąkę, mielone orzechy i jajko. Zmiksować. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, wymieszać łyżką.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Porady

Puree z batata uzyskujemy gotując do miękkości obranego batata w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować