Racuszki śmietankowe

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego - polecam te racuszki :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 18 %
    2 op. cukru waniliowego
    2 jajka
    ok. 8 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie ( 1 jabłko)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i jajkami. Do masy dodaj proszek do pieczenia i tyle mąki aby ciasto miało dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję (ok. 8 łyżek). Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto i smażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem :)

Porady

Do ciasta można dodać pokrojone w kostkę jabłko :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować