Racuchy z pieczarkami i cebulą

4.46 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne racuchy na słono, które są dobrym pomysłem zarówno na śniadanie jak i na danie główne.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 racuchów:
    2 szklanki mąki
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    30 g drożdży
    1/4 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    10 średnich pieczarek
    1 średnia cebula
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne Przekąski

Racuchy z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z pieczarkami i cebulą 1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
    Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Pieczarki z cebulą kroję na mniejsze kawałki i lekko podsmażam na patelni a następnie dodaję do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszam.
    Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować