Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotować rozczyn:
drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru,
1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski.
Dodać rozczyn, resztę mleka i cukru oraz jajka.
Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło.
Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
(do podwojenia objętości). Jabłka obrać i pokroić
na niewielkie kawałki. Dodać do ciasta. W garnku
rozgrzać olej. Łyżką kłaść ciasto na gorący olej
i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze