Fotolia
Tarta z rabarbarem to kolejna słodkość z tymi łodygami, które polecamy. Wielość pomysłów sprawia, że ciężko nam polecić jeden konkretny przepis, dlatego przedstawimy Wam tylko kilka propozycji.
Klasyka to kruche ciasto, rabarbarowe nadzienie i masa kruszonki. Taka tarta z rabarbarem nie wymaga ogromnych umiejętności, a smakuje doskonale, szczególnie, jeśli serwując ją dołożycie też gałkę lodów śmietankowych.
Więcej możliwości daje nam dodatnie do tarty warstwy kremu, na którym to ułożymy kawałki rabarbaru. Świetnym i najbardziej znanym wypełnieniem kruchego spotu jest krem budyniowy. Ale możliwości jest jeszcze kilka. Na przykład krem karpatkowy. Delikatny, puszysty, słodki – idealnie komponuje się z kwasowością rabarbaru. Albo krem na bazie serka kremowego i mascarpone, który sprawa, że taka tarta z rabarbarem zaczyna upodabniać się do sernika.