Fotolia
Dla jednych pychotka dla innych trauma z dzieciństwa – kompot z rabarbaru. My dyplomatycznie wybieramy wersję po odcedzeniu łodyg. Bo pływające w napoju kawałki rabarbaru to jednak nie to, co sprawia nam przyjemność z konsumpcji.
Jak przygotować kompot z rabarbaru? W bardzo prosty sposób – wystarczy łodygi pokroić na kawałki, wrzucić do małej ilości gotującej się wody i gotować, około 10 minut – rabarbar powinien być miękki na tyle, by się rozpaść. Smakujemy i słodzimy, możemy dodać też miód zamiast cukru, jednak tego nie mieszajmy ze zbyt gorącym kompotem, bo wysoka temperatura zniszczy jego prozdrowotne właściwości.
Jeśli jednak chodzi o kompot z rabarbaru, warto przygotować go, łącząc różne owoce. Pierwsze, co przychodzi nam do głowy to kompot z rabarbaru i jabłek oraz połączenie rabarbaru i truskawek. Ale dodatek owoców to nie wszystko, co możemy zrobić, by nasz kompot z rabarbaru smakował jeszcze lepiej. Dodatek startej skórki z cytryny lub pomarańczy, plasterki świeżego imbiru albo mięta nadadzą przyjemnego aromatu.