Fotolia
Rabarbar jest bardzo wdzięcznym składnikiem nie tylko ciast i deserów, ale także sprawdza się jako baza przetworów. Najprostszy do przygotowania, poza wspomnianym już kompotem (który można przygotować do słoików na zimę), jest dżem z rabarbaru. Zanim o nim więcej, musimy ostrzec, że osoby, które przepadają za dżemami o gładkiej konsystencji, nie będą zadowolone. W końcu rabarbar pod wpływem temperatury rozpada się i bardziej wyczuwalna jest jego włóknista struktura. Dlatego przetwory z rabarbaru polecamy głównie miłośnikom tego warzywa.
Rabarbar ma tę zaletę, że kiedy rozpada się pod wpływem ciepła, nie puszcza dużo soku i zagęszcza dżemy czy konfitury. Dzięki temu dżem z rabarbaru nie musi się zbyt długo gotować, bo szybko uzyskuje pożądaną konsystencję. Dzięki temu używamy też mniej cukru i nie rozgotowujemy składników naszych przetworów aż nadto.
Zajrzyjcie do naszej galerii, jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na przetwory z rabarbaru.