Gryczana rolada z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gryczana rolada biszkoptowa z bitą śmietaną jest delikatna i pyszna. Polecam do kawy lub na każdą inną okazję.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki wody
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki gryczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na krem :
    400 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    Ponadto :
    papier do pieczenia
    blacha piekarnikowa
    wilgotna ściereczka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczana rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : jajka miksujemy z wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut.
    Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.
    Krem : zimną śmietanę miksujemy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy przez krótką chwilę do połączenia się składników.
    Ciasto rozwijamy i wkładamy krem, wyrównujemy i zwijamy roladę. Gotową roladę zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka gryczana Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować