Quesadillas z dynią hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą.
Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wystudzić i pokroić w kostkę - do wykorzystania w tym daniu 1/2 kg upieczonej dyni.
2.Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
3.Jeden z placków ułożyć na dużej patelni - świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki (oczywiście 1/4 tych składników - musi starczyć na pozostałe placki), przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.
4.Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu - placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić - można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
5.Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i kroić na ćwiartki lub na ósemki.
Upiec pozostałe quesadillas.
Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem. Tutaj farsz jest łagodny więc idealnie będzie współgrać z ostrym dodatkiem.
Komentarze