Pyzy z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę.
W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam część ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną tak lekko z górką. Wbiłam jajko i dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
Zrobiłam farsz.
Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu.
Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.
Kleiłam pyzy.
Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.
Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć i bieleć.
Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem.
Porady
* do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy
Komentarze