Pyzy z mięsem mielonym z dodatkiem surowych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać jajko i mąkę,dokładnie wymieszać.
3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec,przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli.
Komentarze