Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    1kg ziemniaków
    1 jajko
    4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

    SKŁADNIKI NA FARSZ:

    350g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem mielonym z dodatkiem surowych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
    2. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać jajko i mąkę,dokładnie wymieszać.
    3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec,przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
    4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
    5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
    Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować