Pyzy z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami

0 (0 ocen)

na obiad w sam raz.

Składniki:

  • Ciasto:
    75 dag gotowanych ziemniaków
    25 - 30 dag mąki pszennej
    10 dag maki ziemniaczanej
    1 łyżka śmietany
    Farsz:
    2 jajka
    30 dag mięsa mielonego
    Czerwona papryka
    pieczarki
    cebula
    2 łyżki bulionu
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    10 dag boczku
    mała cebula

Pyzy z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.

    2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.

    3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i paprykę pokrajane na drobno.

    4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.

    5. Wlać bulion i lekko ostudzić.

    6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

    7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.

    8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.

    9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy