Pyzy giganty z ziemniaków gotowanych z konserwą

4.98 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie wiecie co zrobić z konserwą którą rodzinka nie chce zjeść na kanapki? Najlepiej gdy jest sucha czyli z szynki bez galaretki. Podam wam moim zdaniem wspaniały przepis na pyzy które sama sobie wymyśliłam a wyszły takie pyszne że nie spodziewałam się że wyjdą aż tak dobre, rodzinka nie mogła się od nich oderwać, fakt że dużo ich się nie zje bo są bardzo syte.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 jajka
    dodatkowo : 2 konserwy z szynki po 300 g każda,
    1 duża cebula,
    2 łyżki oleju,
    szczypta pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy giganty z ziemniaków gotowanych z konserwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyzy 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (soli dodać więcej niż jak gotujemy do obiadu).
  • pyzy 2. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują przygotować konserwę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju na rumiany kolor ostudzić. Konserwę rozgnieść widelcem, dodać ostudzoną cebulę i wszystko wymieszać do połączenia się cebuli z konserwą.
  • pyzy 3. Gdy ziemniaki już są ugotowane i ostudzone, przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać obie mąki oraz jajka i wyrobić ręką na gładkie ciasto ziemniaczane.
  • pyzy 4. Jak już ciasto jest wyrobione odrywać kawałek ciasta na rękę ( rękę można lekko obsypać mąką ) formować taki jakby placek, nałożyć sporą łyżkę przygotowanej konserwy z cebulą i zaklejać formując kulkę.
  • pyzy 5. Na stolnicę wysypać mąkę poukładać przygotowane pyzy. W międzyczasie wstawić wodę osolić ją. Gdy zacznie się gotować, wrzucać przygotowane pyzy w ręku jeszcze uformować tak aby były okrągłe. Gdy pyzy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Wyciągać ugotowane za pomocą łyżki cedzakowej.
  • pyzy 6. Pyzy podałam ze skwarkami od słoniny, wyszły tak pyszne że smak mnie bardzo zaskoczył. Polecam serdecznie przygotowanie jest banalnie proste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować