Puszysty biszkopt z prażonymi jabłkami

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Biszkopt puszysty i zawsze wychodzi!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 8 jaj
    szklanka cukru pudru
    1 i 1/2 szklanka mąki krupczatki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 litr prażonych jabłek
    galaretka cytrynowa
    tłuszcz do wysmarowania formy
    orzeszki do posypania ciasta
    biły lukier
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty biszkopt z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja umyć. Przesiać mąkę przez sitko na talerz wraz z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do piany delikatnie wlewamy masę z żółtek. Drewnianą łyżka mieszamy i dodajemy łyżka po łyżce mąkę. Wymieszać. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180C przez 35 min. Gdy ciasto się upiecze pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
  • 3. Wyjmujemy ciasto z blachy i dzielimy na dwa blaty.
    Do rondelka przekładamy prażone jabłka. Gdy będą gorące dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Następnie przekładamy jabłuszka na ciasto i przykrywamy drugim blatem. Ciasto dekorujemy lukrem i orzeszkami. Najlepsze jest na drugi dzień gdy smaki się "przegryzą".

Porady

Piana ubita na sztywno to taka piana, która po przechyleniu naczynia do góry nogami nie odkleja się od dna, a co najważniejsze po przekrojeniu piany na środku nożem nie spowoduje, że brzegi się złączają!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować