Pyszny, zdrowy chleb z siemieniem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszymy w misce drożdże. Dodajemy 2 łyżki miodu. Wlewamy szklankę ciepłej wody i tę mieszankę pozostawiamy do wyrośnięcia-ok.10 min.
2.Do miski wsypujemy 1 kg mąki, sezam, słonecznik, płatki owsiane górskie, siemię lniane, sól. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane drożdże, dokładnie mieszamy składniki za pomocą drewnianej łyżki.
3.Wlewamy 750 ml wody przegotowanej, wyrabiamy ciasto.
4.Wykładamy ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą i czekamy 20 minut. Następnie wkładamy do piekarnika.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
6.Po wyjęciu z foremki zawijamy w wilgotne lniane ściereczki i trzymamy tak chleb 5 minut.
SMACZNEGO!;)
Porady
Trzeba pamiętać,by w kuchni było ciepło i by nie było przeciągów.
Komentarze