Pyszny tort na każdą okazję

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Jest to wykwintny tort, który będzie smakował wszystkim. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu i cierpliwości.

  • 40 min

Składniki:

  • Na każdy placek: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
    Ponadto: do pierwszego placka 1/2 szklanki mielonych orzechów, do drugiego placka 4 łyżki kakao, do trzeciego placka mielonej kurkumy na czubku noża, do czwartego placka tylko podstawowe składniki.
    Na krem: 3 jajka, 400 g masła, łyżka spirytusu lub ulubionego likieru, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki gorącego mleka, 4 łyżki kakao.
    Na poncz:1 szklanka wody,1/2 szklanki cukru, sok z cytryny, 3 krople olejku rumowego.
    Ponadto: dżem porzeczkowy lub inny, ale o kwaskowym smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Pyszny tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasta 1. Najpierw pieczemy wszystkie placki. Potrzebna jest tortownica średnicy 22cm, jej dno wykładamy papierem do pieczenia.
    Przygotowujemy kolejno 4 biszkopty.
    1- biały: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka (kolejno po jednym). Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 15-20 min. w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
    2- żółty:przygotowujemy jak poprzedni, ale wraz z mąką przesiewamy kurkumę.
    3- orzechowy: przygotowujemy jak pierwszy, ale po wymieszaniu z mąką, wsypać zmielone orzech i delikatnie wymieszać.
    4- czekoladowy: przygotowujemy jak pierwszy, ale wraz z mąką przesiewamy nie tylko proszek do pieczenia ale też kakao.
    Po upieczeniu i wystudzeniu każdy placek kroimy na dwie warstwy.
    Przygotowujemy poncz: wodę gotujemy z cukrem, studzimy. Mieszamy z sokiem cytrynowym i olejkiem rumowym.
    Przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jaju i łyżce gorącego mleka. gdy krem jest puszysty- dodajemy alkohol. Ja podzieliłam krem na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao, ale można całość zmieszać z kakao (według uznania).
    Przystępujemy do składania tortu. Każdy z placków przekrojony na warstwy nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, a następnie wierzch po złożeniu - kremem.
    Jest więc tak: ciasto czekoladowe-dżem-ciasto czekoladowe-krem-ciasto orzechowe-dżem-ciasto orzechowe-krem-ciasto żółte-dżem-ciasto żółte-krem-ciasto białe-dżem-ciasto białe-krem. Całość dekorujemy kremem i wg uznania różami z kremu lub orzechami.

Porady

Jeśli mamy 4 tortownice możemy upiec 4 placki równocześnie. Jeśli nie - pieczemy kolejno, ale tortownica musi wystygnąć, a ciasto nie może czekać. Dlatego najpierw studzimy tortownicę, potem przygotowujemy ciasto. Ciasta lepiej upiec dzień wcześniej przed krojeniem i dekorowaniem kremem, by dobrze ostygły (lepiej się kroją). Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować