Pyszny sernik truskawkowy z musem (na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki i margarynę dokładnie zmiksować, wyłożyć na prostokątną blaszkę i mocno docisnąć, najlepiej czystą łyżką. Następnie rozpuścić żelatynę w 0,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Truskawki, jogurt i cukier dokładnie zmiksować blenderem, stopniowo dodając ostudzoną żelatynę. Tężejącą masę wylać na spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 30min.
2.W międzyczasie przygotować mus truskawkowy. Rozpuścic żelatynę w 1/4 szklanki gorącej przegotowanej wody. Truskawki zmiksować z cukrem, najlepiej blenderem, stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę. Tężejącym musem truskawkowym udekorować sernik. Dekoracja może być dowolna: esy-floresy, serduszka, słoneczka, kółeczka, itp. Osobiście polecam kratkę, bardzo ładnie się prezentuje.
Komentarze