Jabłecznik

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Najlepszy jabłecznik na każdą okazje

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na spód:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 paczka cukru wanilinowego(16g)
    200 g margaryny
    1 żółtko
    1 jajko
    4 łyżki gęstej śmietany

    Składniki na kruszonkę:
    100g margaryny
    200g mąki orkiszowej
    50g cukru
    około 40g płatków owsianych

    Składniki na masę z jabłek:
    2,3kg jabłek
    pół szklanki cukru
    1 paczka cykru wanilinowego(16g)
    1 galaretka cytrynowa
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Jabłecznik Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy spód. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier,cukier wanilinowy,margarynę,żółtko,jajko,śmietanę. Wszystko zagniatamy. Ciasto na spód chowamy do lodówki.
  • 2. W drugim kroku przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy margarynę, Następnie przesiewamy mąkę,dodajemy cukier i płatki owsiane. Wszystko wyrabiamy na kruszonkę. Kruszonkę również chowamy do lodówki
  • 3. Jabłka myjemy,obieramy i ścieramy na tarce. Starte jabłka lekko odsączamy z nadmiaru soku. Do startych jabłek dodajemy cukier,cukier wanilinowy oraz galaretkę cytrynową w proszku. Wszystko mieszamy.
  • 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną. Ciasto na spód wykładamy na blachę i wyrównujemy. Resztę ciasta na spód która nam zostanie możemy zamrozić i zostawić na następny raz. Na spód wykładamy jabłka. Wszystko posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-80 min. Gdy jabłecznik przestygnie wkładamy do do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować