1.Na początku przygotowujemy spód. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier,cukier wanilinowy,margarynę,żółtko,jajko,śmietanę. Wszystko zagniatamy. Ciasto na spód chowamy do lodówki.
2.W drugim kroku przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy margarynę, Następnie przesiewamy mąkę,dodajemy cukier i płatki owsiane. Wszystko wyrabiamy na kruszonkę. Kruszonkę również chowamy do lodówki
3.Jabłka myjemy,obieramy i ścieramy na tarce. Starte jabłka lekko odsączamy z nadmiaru soku. Do startych jabłek dodajemy cukier,cukier wanilinowy oraz galaretkę cytrynową w proszku. Wszystko mieszamy.
4.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną. Ciasto na spód wykładamy na blachę i wyrównujemy. Resztę ciasta na spód która nam zostanie możemy zamrozić i zostawić na następny raz. Na spód wykładamy jabłka. Wszystko posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-80 min. Gdy jabłecznik przestygnie wkładamy do do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować cukrem pudrem.
Komentarze