Domowy chleb

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Dzięki dodatkowi otrąb oraz płatków chlebek jest bardziej sycący i zdrowszy. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej zwykłej
    1 szkl mąki z samopszy
    2 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki płatków pszennych+ do posypania
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    7 g suszonych drożdży
    1 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą, posypujemy płatkami pszennymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować