Pyszne żeberka ze śliwką (w panierce)

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Żeberka smakują wybornie :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żeberka około 1 kg, najlepsze są środkowe, mięsiste
    sól, pieprz, czosnek, słodka mielona papryka
    Włoszczyzna:
    pół selera, marchewka, cebula, pietruszka
    4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
    do panierki:
    bułka tarta
    mąka
    2 jajka roztrzepane.
    dodatkowo:
    kilka suszonych śliwek lub kilka pasków sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Ser

Pyszne żeberka ze śliwką (w panierce) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne żeberka ze śliwką ( w panierce) 1. Żeberka pokroić tak, aby było po 3 kostki.Przyprawić solą lub jarzynką, czosnkiem , pieprzem kolorowym, słodką mieloną papryką. Następnie zagotować wodę dodając pół selera, marchewkę, pietruszkę, cebulę, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i jarzynkę do smaku wywaru i włożyć przyprawione żeberka.
  • 2. Gotować do miękkości mięsa, potem wyjąć żeberka, ostrożnie wyciągnąć z nich kości a mięso jeszcze przyprawić pieprzem, papryką i solą lub jarzynką. Nadziać śliwkami lub serem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym lub surówką z rzepy. Wywar wykorzystać na zupę lub zamrozić i w innym czasie zużyć jako baza do zup. W podobny sposób można przygotować karkówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować