Pyszne żeberka ze śliwką (w panierce) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić tak, aby było po 3 kostki.Przyprawić solą lub jarzynką, czosnkiem , pieprzem kolorowym, słodką mieloną papryką. Następnie zagotować wodę dodając pół selera, marchewkę, pietruszkę, cebulę, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i jarzynkę do smaku wywaru i włożyć przyprawione żeberka.
2.Gotować do miękkości mięsa, potem wyjąć żeberka, ostrożnie wyciągnąć z nich kości a mięso jeszcze przyprawić pieprzem, papryką i solą lub jarzynką. Nadziać śliwkami lub serem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym lub surówką z rzepy. Wywar wykorzystać na zupę lub zamrozić i w innym czasie zużyć jako baza do zup. W podobny sposób można przygotować karkówkę.
Komentarze