Pyszne torciki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo smaczne idealne na przyjęcia okolicznościowe, święta. Bardzo lubię piec podobnie jak moja siostra od której właśnie dostałam przepis. Zawszę wszyscy zachwycają się moim ciastem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka zwykła: 10 dekagramów
    - jaja: 3 sztuki
    - cukier: 8 dekagramów
    - skórka otarta z cytryny (składniki na ciasto): 1 sztuka

    - mąka ziemniaczna: 6 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - sok z cytyny: 1 szklanka
    - cukier: 10 dekagramów
    - woda (Składniki na krem): 1 szklanka

    - śmietanka kremówka: 100 mililitrów
    - listki melisy: 20 sztuk
    - cytryna (Do dekoracji): 20 plastrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne torciki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, cukier i skórkę z cytryny utrzeć do białości. Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką i żółtkiem z cukrem.
  • 3. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 8-10 min. Upieczone wyjąć i ostudzić.
  • 4. Przygotować następnie krem. Odlać 5 łyżek wody i
    wymieszać z sokiem z cytryny , zagotować. Wlać mąkę z wodą i ponownie zagotować. Zestawić z ognia i natychmiast domieszać żółtko. Białko lekko posolić i ubić na sztywną pianę. Natychmiast dodać do gorącego kremu i wymieszać.
  • 5. Biszkopt pokroić na 4 prostokąty, posmarować kremem(1/4 kremu odłożyć)i złożyć razem. Posmarować do okoła resztą kremu. Wstawić na parę godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na małe torciki, udekorować bitą śmietaną, plasterkami cytryny i melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować