Pyszne pierogi z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto pierogowe w towarzystwie delikatnego tuńczyka, połączonego z warzywnym farszem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki letniej wody
    Farsz:
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 jaja ugotowane na twardo
    1 puszka tuńczyka
    1 pęczek koperku
    100 g startego sera żóltego
    olej
    ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pyszne pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę , lekko poddusić. Dodać posiekane jajka na twardo, pokrojony koperek (można troszkę zostawić do dekoracji) , wymieszać i zdjąć z gazu. Dodać odsączonego tuńczyka i starty ser. Doprawić do smaku. Wymieszać farsz i ostudzić do temperatury pokojowej. Z mąki i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kawałki na pierogi. Na cieście układać farsz, pierogi zalepiać. Przed podaniem gotować 6-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z ulubionymi dodatkami (cebulka, koperek, pietruszka).

Porady

Warto dobrze odsączyć tuńczyka, inaczej w ugotowanych pierogach zbierze się woda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować