Pyszne pączki z różą

4.48 (193 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (30 sztuk):
    40 g drożdży świeżych
    1 szklanka ciepłego mleka
    500 g mąki (+ do podsypywania)
    4 żółtka
    1 jajko
    100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
    80 g cukru
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
    szczypta soli
    słoik konfitury różanej
    + tłuszcz do smażenia (użyłam 2 kostek smalcu i prawie całą 1 szklankę oleju)
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
    W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, jajko, pozostałe mleko oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
    Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (pozostałą połówkę wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało), pierwszą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5 cm. Wykrawamy pączki szklanką o średnicy 5 - 7 cm. Odkładamy na omączoną blachę/tacę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
    Wyrośnięte pączki smażymy na tłuszczu rozgrzanym do temp. 175 stopni
    na złoty kolor (polecam domowy sposób na sprawdzenie czy temperatura jest odpowiednia - wrzucamy na rozgrzany tłuszcz obrany kawałek ziemniaka, jeśli zacznie się smażyć, możemy zaczynać :)). Usmażone pączki kładziemy na ręcznikach papierowych w celu odsączenia.
  • 3. Odsączone pączki nadziewamy konfiturą z róży (lub marmoladą) za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Następnie lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować