Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

5 (182 ocen)

Pączki są pyszne,długo świeże,po prostu pączki idealne:)

Składniki:

  • Zaczyn:
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki (z czubkiem) cukru
    300 ml ciepłego mleka
    3 łyżki (z czubkiem ) mąki

    ok. 700-750 g mąki tortowej
    200 g ugotowanych,dobrze ugniecionych,przestudzonych ziemniaków
    3 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki cukru waniliowego
    70 g masła (chociaż większa ilość też nie zaszkodzi )

    konfitura różana (lub inna,ulubiona)
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki z ziemniakami 1. Zaczyn:
    Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
    W między czasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa.
  • pączki z ziemniakami 2. Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni.
    Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką.
  • pączki z ziemniakami 3. Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki.
    Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką.
  • paczki z ziemniakami 4. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.
  • pączki z ziemniakami 5. Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
    Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.
  • ciasto formowane dłonią 6. Pączki robione drugi raz.Ciasto po dodaniu wódki było bardziej klejące ale ładnie sie formowało,musiałam je tylko podsypywac mąką
  • nadzienie z nutelli 7. zrobiłam z marmoladą różana i nutellą
  • paczki 8. Takie pączki muszą dłużej wyrastać,dłużej się również smażą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować