Pyszne Pączki z całych jaj

4.48 (190 ocen)

  • 2 godz.

Pulchne pączki w bardziej ekonomicznej wersji, co więcej ośmielam się stwierdzić, że skórka wydawała mi się bardziej chrupiąca niż w tych żółtkowych, co dla mnie jest niekwestionowanym atutem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • około 14-15 sztuk )

    3 1/4 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
    2 duże jaja ( 3 średnie)
    4 łyżki cukru
    40 g drożdży
    40 g masła
    1 łyżeczka olejku waniliowego ( 5 ml)
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu / octu
    1 szklanka mleka
    tłuszcz do smażenia – u mnie smalec
    powidła , świetne są wiśniowe i arestowe
    lukier lub cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki z całych jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy ( około 40 stopni) . W 1/4 rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
    Mąkę podgrzewamy w garnku lub patelni, aż zacznie pachnieć, około 3-5 minut, mieszając. Przekładamy ją do garnka.


    Ciasto dzielimy na równe części ( 14-15 ), formujemy placuszki , ( ręce radze wysmarować olejem ) nadziewamy i sklejamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją objętość ( 30-40 minut ).
    Smażymy na gorącym oleju, warto zrobić próbę kawałkiem ciasta lub chleba, jeśli skwiercząc wypływa, tłuszcz jest gotowy do smażenia.
    Pączki smażymy z dwóch stron po około 1 minucie z każdej ( czasem mniej ) , aż się zezłocą.
    Ciepłe lukrujemy i dekorujemy!
  • 2. Jajka ubijamy nad kąpielą wodną z cukrem na puszystą masę – gdy woda w garnku zawrze, zmniejszamy gaz, nakładamy na niego miskę, tak aby nie dotykała wody, wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy, masa się podgrzeje, napuszy. Powinno to trwać około 5-8 minut.
  • 3. Jaja wraz z zaczynem, solą, aromatem ( np.olejkiem ), spirytusem dodajemy do mąki i wyrabiamy.
    Gdy składniki się połączą dodajemy płynne ciepłe masło. Wyrabiamy około 10 minut lub do pojawienia się bąbelków.
    Odstawiamy od wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto dzielimy na równe części ( 14-15 ), formujemy placuszki , ( ręce radze wysmarować olejem ) nadziewamy i sklejamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją objętość ( 30-40 minut ).
    Smażymy na gorącym oleju, warto zrobić próbę kawałkiem ciasta lub chleba, jeśli skwiercząc wypływa, tłuszcz jest gotowy do smażenia.
    Pączki smażymy z dwóch stron po około 1 minucie z każdej ( czasem mniej ) , aż się zezłocą.
    Ciepłe lukrujemy i dekorujemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować