pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

4.48 (175 ocen)

najlepsze jakie do tej pory smażyłam. Z przepisu wychodzi ok 20-22 pączków wykrawanych szklanką

Składniki:

  • 3,5 szkl mąki
    100 ml mleka
    250 ml śmietany 30%
    6 żółtek
    25 ml spirytusu
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    150 g masła
    60 g drożdży
    szczypta soli
    250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
    otarta skórka z cytryny
    ok. 750 g smalcu do smażenia

    lukier:
    1 pełna szklanka cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki w/g przepisu m. kuronia... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do miski przesiewamy mąkę, robimy po środku dołek. Wlewamy letnie mleko dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, i przysypujemy delikatnie 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.











  • 2. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!) Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól oraz skórkę z cytryny. Ciasto cierpliwie wyrabiamy, aż stanie się lśniące i zacznie „odchodzić” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy na stół rozwałkowujemy na ok 2,5 cm i wykrawamy pączki szklanką. Można też nabierać równe porcje, i formować pączki ręką. Układamy pączki na stole oprószonym mąką; przykrywamy ściereczką i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.
  • 4. Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki.Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony ok
    2 minut. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym.
  • paczek w przekroju 5.
    Nadziewamy konfiturą. Ucieramy cukier z wodą i sokiem z cytryny i lukrujemy pączki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować