Pyszne pączki domowe

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Idealne na tłusty czwartek

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg maki pszennej
    kostka drożdży
    100-120 g cukru
    0,5 l ciepłego mleka
    6 żółtek + 1 całe jajko
    100 g masła/margaryny
    małe opakowanie cukru waniliowego
    40 ml wódki
    cytryna - otarta skórka + sok z jednej cytryny
    pół łyżeczki soli

    DODATKOWO:
    tłuszcz do smażenia
    marmolada
    cukier puder po dosypania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne pączki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegotowane mleko wlać do dużej miski. Drożdże rozrobić z solą. Rozrobione drożdże, cukier i trochę mąki dodać do mleka i przygotować rozczyn. Odstawić na ok 20 min w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki - roztopiony tłuszcz dodajemy pod koniec. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Spód miski oprószyć mąką, ciasto uformować w dużą kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1,5 godziny - do podwojenia objętości ciasta.

    Krótko wyrobić jeszcze ciasto. Formować małe krążki, nałożyć marmoladę, zlepić i uformować pączki. Odkładać do wyrośnięcia na oprószoną mąką stolnicę.

    Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

    Osączyć na papierowym ręczniku.

    Posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO :)

Porady

Z chwilą zrobienia ostatniego pączka pierwsze są gotowe do smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować