1 kg maki pszennej
kostka drożdży
100-120 g cukru
0,5 l ciepłego mleka
6 żółtek + 1 całe jajko
100 g masła/margaryny
małe opakowanie cukru waniliowego
40 ml wódki
cytryna - otarta skórka + sok z jednej cytryny
pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
tłuszcz do smażenia
marmolada
cukier puder po dosypania
Pyszne pączki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przegotowane mleko wlać do dużej miski. Drożdże rozrobić z solą. Rozrobione drożdże, cukier i trochę mąki dodać do mleka i przygotować rozczyn. Odstawić na ok 20 min w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki - roztopiony tłuszcz dodajemy pod koniec. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Spód miski oprószyć mąką, ciasto uformować w dużą kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1,5 godziny - do podwojenia objętości ciasta.
Krótko wyrobić jeszcze ciasto. Formować małe krążki, nałożyć marmoladę, zlepić i uformować pączki. Odkładać do wyrośnięcia na oprószoną mąką stolnicę.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Porady
Z chwilą zrobienia ostatniego pączka pierwsze są gotowe do smażenia.
Komentarze