Pyszne kruche faworki

5 (159 ocen)

  • 30 min

Faworki smakują wyśmienicie moje dzieci się nimi bardzo zajadają.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag. mąki krupczatki
    5 żółtek, 2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka masła, łyżka spirytusu lub wódki
    ½ kg, smalcu lub oleju do smażenia
    cukier puder + cukier waniliowy do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Pyszne kruche faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski, dodać żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Gdy składniki się połączą, wybijać ciasto drewnianym wałkiem przez 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placki grubości 2 mm. Pokroić na paski 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku zrobić wzdłuż nacięcie na 5-6 cm, przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować