Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

5 (172 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • CIASTO:
    600g mąki
    2 jajka
    50g drożdży
    125g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    200 ml mleka letniego
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    DODATKOWO:
    400 g śliwek
    do smaku cukier puder
    KRUSZONKA:
    4 łyżki margaryny
    5 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 1 1. Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 2 2. Gotowe ciasto wykładany z miski na stolnice i przerabiamy, a następnie wałkujemy ciasto i wkładamy na blachę do pieczenia ( 36x24,5 cm ). Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Połówki śliwek wykładamy na ciasto drożdżowe, wtapiając skórkę ze śliwki w cieście. Posypujemy cukrem pudrem.
  • Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 3 3. Przygotowujemy kruszonkę. Na stolnicy zagniatamy ciasto z margaryny, mąki, cukru oraz cynamonu. Gotową ścieramy na tarce o dużych oczkach na ciasto.
  • Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 4. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 40 min,. w temp. 180'C. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować