Miodowe ciasto z ananasami

4.98 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bardzo smaczne i zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć wydaje się czasochłonne to takie wcale nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki

    ciasto miodowe: 1 i 3/4 szkl mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    ¼ margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
    3 – 4 łyżki cukru
    100g masła
    1 puszka ananasów
    1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
    1 szklanka wody

    bita śmietana: 0,5 l kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki zimnej wody

    dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
    Owoce do dekoracji np. ananasy, banany
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Miodowe ciasto z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
  • 2. ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
  • 3. masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.
  • 4. bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
  • 5. Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować