Pyszne Cappucino

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od mamy,troszkę urozmaiciłam. Jak w miarę szybko się robi tak i szybko znika.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5jajek
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -niepełna szklanka cukru
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    Wkładka kokosowa:
    -4 białka
    -pół szklanki cukru
    -20 dkg wiórków kokosowych(zostawić troszkę wiórków kokosowych do dekoracji)
    Masa budyniowa:
    -0,5 l mleka (2 szkl)
    -2 budynie (waniliowy i śmietankowy)
    -3/4 szklanki cukru
    -3 łyżki kawy cappucino (dowolny smak)
    -kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.dodajemy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, a na koniec kakao. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie smarujemy tłuszczem((margaryną). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stop.celcj. Pieczemy ok. 50 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy.
  • 2. Wkładka kokosowa: Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe (troszkę zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Wylewamy do formy wyścielanej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy na rumiany kolor ok. 30 minut. po upieczeniu od razu wyjmujemy. Póki ciepłe papier ładnie odejdzie od placka.
  • 3. Masa budyniowa: Wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka do garnka, zagotowujemy z cukrem, do reszty mleka wsypujemy budynie, mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko. Studzimy. Miksujemy kostkę margaryny na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec 3 łyżki kawy cappucino.Zmiksować tak aby kawa połączyła się z masą.
  • 4. Przełożenie placka: Biszkopt dzielimy na pół. I część ciasta smarujemy 1/2 masy cappucinowej, kładziemy upieczoną wkładkę kokosową, resztę masy cappucinowej, II cześć biszkoptu. wierzch dekorujemy polewą.
    Polewa: Trochę mleka (1/4 szkl.) wlewamy do garnka,dodajemy łyżkę margaryny, ze 4 łyżki cukru, 4 tabliczki czekolady całość podgrzewamy aż składniki się połączą, wsypujemy 3 łyżki kakao, mieszamy. Gorąca polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować