Pyszna zupa z cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i zdrowa, jesienna zupa cukiniowa!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
    1 drobiowa kostka rosołowa,
    2 średnie marchewki,
    1 mała pietruszka - korzeń,
    1/8 selera korzeniowego,
    100 g ulubionego makaronu,
    100 ml śmietany 12%,
    ząbek czosnku,
    szczypta natki pietruszki,
    szczypta koperku,
    sól i pieprz do smaku

Pyszna zupa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, marchewki, pietruszkę korzeniową oraz seler myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. W szybkowarze gotujemy ok. 1,5 litra wody, gdy się zagotuje dodajemy kostkę rosołową oraz cukinię, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 min, po czym wrzucamy makaron i gotujemy całość od 5 do 12 min, w zależności od rodzaju makaronu i tego czy wolimy miękki czy twardy. Pod koniec gotowania dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę natki pietruszki, szczyptę koperku, oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy ozdobione śmietaną.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy