pychotka

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

po prostu pychotka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    6 żółtek

    Składniki na bezę:
    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa kremowa:
    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego

    ponadto
    dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
  • 4. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
  • 5. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować