6 białek
szklanka cukru
szklanka orzechów włoskich
100 g migdałów w płatkach
4 łyżeczki maki ziemniaczanej
powidła sliwkowe1,5 słoiczka małego jak tradycyjnie sa pakowane dżemy(ok 400 g)
gotowy krem karpatkowy+mleko i masło jak wg przepisu
Polewa:100 g masla 82 %
3 lyzki kakao
5 lyzek cukru
2-3 lyzki wody goracej
1.skladniki ciasta zagniesc .Podzielic na 2 czesci,rozwalkowac do 2 takich samych blaszek(prostakatne)posmarowac powidlami ,,,ubic piane z bialek powoli wsypac cukier ,na koniec dodac make ziemniaczana.Podzielic na 2 blaszki i wylozyc na powidla ,posypac orzechami i migdalami..Piec ok 35-40 minut w 150-160stopniachprzygotowac krem karpatkowy ,wystudzic utrzec z maslem przelozyc wystudzone placki.gorny ma byc strona orzechowa do dolu,polac gotowa polewa lub przygotowana wg mojego przepisu maslo stopic dodac cukier ,kakao na koniec wlac goraca wode .lekko przestudzic i wylozyc na ciasto
Komentarze