Puszysty sernik z wiaderka

4.22 (249 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na ten sernik dostałam od bratowej.
Jest to sernik na serze z wiaderka.
Ja użyłam waniliowego z wanilią.
Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.
Sernik dość mocno wyrasta więc użyjcie wysokiej blaszki, co prawda opada ale jak na sernik i tak jest wysoki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    3/4 szk mąki pszennej typ 500
    3/4 kostki miękkiego masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    Masa serowa :
    1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
    6 żółtek
    2 cukry waniliowe
    3 budynie śmietankowe
    3/4 szk oleju
    1 i 1/2 szk mleka

    Piana :
    9 białek
    1 szk cukru
Wystaw ocenę:

4.22 (249 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik z wiaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
    Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
    Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na cieście.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
    Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

UWAGA !!! Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka. Czas przygotowania podałam bez czasu na studzenie sernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować