Puszysty sernik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
SKŁADNIKI: na dużą blachę.
BISZKOPT
Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie
w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę.
I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.
na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.
PONCZ
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wystudzony biszkopt ponczujemy .
MASA SEROWA
Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.
Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.
Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło.
Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.
Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni.
Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty.
PIANKA CZEKOLADOWA
Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Piankę wylewamy na ostudzony sernik.
Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie.
I nasze ciasto gotowe.
Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.
Komentarze