Puszysty sernik z czekoladową pianką

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne lekkie ciasto. Zakochasz sie w nim gdy spróbujesz. Całość na kakaowym biszkopcie, lekki sernik i puszysta czekoladowa pianka.

  • 2 godz.

Składniki:


  • SKŁADNIKI: na dużą blachę.

    BISZKOPT:

    -5 jajek
    -3 kopiaste łyżki mąki
    -2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -3/4 szkl cukru pudru
    -szczypta soli
    -3 łyżki gorącej wody



    PONCZ:
    -4 łyżki wódki
    -3 łyżki soku z cytryny
    -2 łyżki cukru
    -pół szklanki wody


    MASA SEROWA

    -750g sera półtłustego
    -5 jajek
    -3/4 szkl cukru
    -szklanka mleka
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka curu waniliowego
    -szczypta soli



    PIANKA CZEKOLADOWA
    -600ml śmietany kremówki 30%
    -1 czekolada gorzka 60% kakao 100g
    -1 łyżeczka kakao
    -4 łyżki cukru pudru



Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Puszysty sernik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SKŁADNIKI: na dużą blachę.

    BISZKOPT

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao.



    Białka oddzielamy od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie
    w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę.
    I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.



    na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy.


    Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.


    PONCZ
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

    Wystudzony biszkopt ponczujemy .


    MASA SEROWA


    Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.

    Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.

    Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło.
    Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.

    Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni.

    Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty.

    PIANKA CZEKOLADOWA


    Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną.


    Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę.






    Piankę wylewamy na ostudzony sernik.


    Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie.
    I nasze ciasto gotowe.
    Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować