Puszysty Sernik na Kruchym Spodzie

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty i smaczny sernik,sprawdzi się na święta i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Ciasto:

    ok.300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    125 g masła lub margaryny (pół kostki)

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu z wiaderka
    6 jajek
    1,5 szkl.cukru kryształu
    aromat waniliowy lub sok z cytryny
    3\4 szkl.oleju
    2 budynie waniliowe

    Dodatkowo:

    pół słoika powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na pianę.masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem,posmarować powidłami i odstawić na bok.
    Do miski wbijamy żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje do połączenia,wlewam aromat waniliowy,olej,oraz wsypuje budynie,miksuje krótko do połączenia.
    W osobnej misce ubijam na sztywno 8 białek(2 od ciasta kruchego plus 6 od masy serowej).
    Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia,łyżką drewnianą,lub po prostu ręką.
    Całość przelewamy na surowe kruche ciasto,posmarowane powidłami i wkładamy do piekarnika na 1 godz.15 min.pieczemy w temp.170 C.
    Po ok.godz.pieczenia uchylić delikatnie piekarnik i przykryć folią aluminiową górę,żeby za bardzo się nie spiekł.
    Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku,uchylić drzwiczki i niech dobrze wystygnie-nie wyjmować,bo pęknie,następnie włożyć na noc do lodówki.

Porady

Sernik można również przygotować na herbatnikach,lub spód sernika posypać kakao zamiast smarować powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować